Geboortestenen en hun betekenis

Geboortestenen beginnen in Nederland ook een bekend fenomeen te worden, waar dat in Amerika al vele jaren populair is. Elke geboorte edelsteen heeft een eigen betekenis, al sinds de start van onze jaartelling.

De historie van geboortestenen dateert van het oude Israel en de "Borstplaat van Aaron" dat beschreven staat in het boek Exodus (onderdeel van de Torah). Die borstplaat van Aaron was versierd met twaalf verschillende edelstenen, die de 12 stammen van Israel voorstelden. Uiteindelijk hebben Christelijke geleerden in de 5e eeuw de link gelegd tussen deze twaalf edelstenen, de twaalf maanden van het jaar en de Horoscoop. Ze bedachten dat elke edelsteen met een maand verbonden was en dat het dragen van de geboortesteen voordelen zou brengen. Toendertijd, om het maximale voordeel te behalen, droegen mensen elke maand de bijbehorende steen. Dus in Januari droeg je een Granaat, en in Februari een Amethyst, en zo verder. Dit gebruik werd na een tijdje veranderd door alleen de steen te dragen die bij jouw geboortemaand hoorde. Vandaar ook de term "Geboortesteen". Er was nogal wat onenigheid over welke steen bij welke maand hoorde, totdat in 1912 de Amerikaanse Edelsteen Sociëteit de officiële lijst publiceerde van alle geboortestenen en hun maanden. Hieronder vind je alle geboortestenen, wat ze betekenen en welke kleur ze hebben.

 

Maand: Januari
Edelsteen: Granaat
Betekenis: Bescherming
Kleur: Donkerrood

 

Rode granaat edelstenen waren in het romeinse rijk de meest populaire edelsteen. Het woord komt van het Latijnse granatus, en dat betekent Granaatappel. De kleur van de granaatappel was dan ook vergelijkbaar met deze mooie edelsteen. Een andere kenmerk van Granaten is een hoge refractieindex en dat zorgt ervoor dat het nét lijkt alsof de edelsteen licht geeft! Om die reden gingen wereldreizigers granaten met zich meedragen om de duivel af te weren met het licht uit de edelsteen. Zelfs in de kruistochten werd het nog om die reden gebruikt. Vandaar dat de betekenis van Granaat "bescherming" is, en is het een mooi idee om zo'n steen cadeau te doen aan iemand waar je van houdt, omdat je graag wilt dat ze veilig zijn op al hun toekomstige reizen en bestemmingen.

Maand: Februari
Steen: Amethist
Betekenis: Wijsheid
Kleur: Donkerpaars

Amethist een kwarts edelsteen, en worden gewaardeerd voor hun diep paarse kleur en kristal structuur. Ze werden al in sieraden gebruikt sinds het oude Egypte en zijn vandaag de dag nog erg populair. Het woord 'amethyst' komt uit het Griekse woord 'amethystos', dat vertaalt naar 'niet dronken'. Griekse legendes vertellen van de God Dionysus (de god van wijn) die woedend was geworden op alle mensen, omdat één man hem beledigde door de gastvrijheid van Dionysus te weigeren. De god Dionysus zwoer daarop dat hij de volgende sterveling die hij tegenkwam zou straffen! Die volgende was Amethystos, een jonge vrouw op weg om de godin Artemis te vereren. Amethystos had door dat ze moeilijkheden kon verwachten en riep Artemis aan, en op dat moment verandere de vrouw in een wit marmeren beeld. De god van de wijn was door de aanblik van het beeld betoverd, en leegde zijn beker wijn over het sneeuwwitte beeld. Door die daad werd het beeld gekleurd in een diep paars. Omdat de god helemaal ontnuchterde door die schoonheid, werd voor altijd het idee van Nuchter zijn en de kleur donkerpaars aan elkaar gekoppeld. Mensen die niet dronken wilde worden, droegen voortaan een Amethist bij zich, en daarom werd deze edelsteen ook vaak in dure wijnbekers ingelegd. Of het werkt... ik weet het niet, maar het is wel erg grappig. 

Maand: Maart
Edelsteen: Aquamarine
Kleur: Lichtblauw
Betekenis: Rust

Aquamarijn een blauwe edelsteen uit de Beryl familie. Zuivere Beryl is meestal volledig helder, en alle kleuren die de edelstenen toch hebben worden veroorzaakt door onzuiverheden. De blauwe kleur in aquamarijnen komt door dat ijzer aanwezig is in de steenlaag waarin de edelsteen gevormd wordt. Aquamarijn wordengevonden in Brazilië en Zuidoost-Azië. Ze is wat minder bekend dan andere edelstenen, maar wel erg gewild voor hun prachtige kleur. Een donkerdere kleur blauwe Aquamarijn is iets waardevoller, omdat dat zeldzamer is. Sommige juweliers maken de kleur dan ook donkerder door de steen te verhitten. 
De mooie blauwe kleur roept associaties op met zeewater en het blauw van de hemel. Veel zeemannen nemen aquamarijn mee op hun reis, voor van een goede nachtrust door ze 's nachts onder hun hoofdkussen te bewaren of vergiftiging en bedorven voedsel af te weren door ze in hun zak te houden tijdens het eten. Harmonie in je huwelijk? Draag een Aquamarijn tijdens de bruiloft! Door al deze voordelen wordt deze lichtblauwe edelsteen vaak cadeau geven aan nieuwe bruiden, en moeders (voor de rust) en als steen om mee te geven aan die reislustige vriend van je.

 

Maand: April
Edelsteen: Kwarts
Kleur: Helder
Betekenis: Kracht

Quartz is de tweede meest voorkomende familie van edelstenen op de planeet en is te vinden in een verscheidenheid aan kleuren als gevolg van onzuiverheden (vergelijkbaar met de Beryl familie). De natuurlijke kleur van Quartz is helemaal helder, zoals diamant. Quartz wordt overal ter wereld gevonden in elke vorm van rotsformatie. De betekenis van deze edelsteen is Kracht, en dat komt omdat Kwarts bestand is tegen krassen en beschadigingen. Eén van de allerhardste edelstenen, dat Kwarts. Omdat het vaak in Geodes wordt gevonden (van die holle rots stenen, met binnenin de holte dan een schitterende laag Kwarts) wordt dat "sterk zijn" nog eens herhaald, omdat er iets prachtigs verstopt zit binnen in iets heel gewoons en saais. Een uitstekend cadeau voor iemand waarvan je houdt, en die je wilt herinneren aan het feit dat schoonheid van binnen zit. 

Maand: May
Edelsteen: Smaragd
Kleur: Donker Groen
Betekenis: Hoop

Smaragden zijn uniek onder edelstenen, omdat supergoed tegen krassen kunnen door hun kristalstructuur. Helaas betekent die structuur ook dat dit juweel gevoelig is voor breuk! Laat hem dus niet vallen. Om deze reden is een smaragd zonder scheuren zichtbaar voor het blote oog geclassificeerd als foutloos, zelfs als er fouten zijn die je met een vergrootglas wel zou kunnen zien

Smaragden zijn vernoemd naar de Latijnse woorden 'esmaralda' en 'esmaraldus' die ruwweg naar een "groene edelsteen" vertalen. Zijn mooie groene kleur geeft je ideeen van Lente, Natuur en vernieuwing. Deze associatie maakt smaragden een geweldig cadeau voor iemand die een herinnering nodig heeft dat de winter niet voor altijd duurt (Winter's Coming) of die een nieuwe start kan gebruiken. 

Maand: Juni
Edelsteen: Alexandriet
Kleur: Variabel

Betekenis: Liefde

Alexandriet is een doorzichtige steen die meestal groenig/geel aandoet. Maar, onder gepolariseerd licht, zoals van de zon, komen de mooiste kleuren uit deze steen! Varierend van rood naar donkerpaars of zelfs oranje, afhankelijk van de richting van het invallende licht en de hoek waaronder je de steen houdt. Bij kaarslicht en kunstlicht, komt er vaak een bruinige, paarse gloed over de steen. Dit fenomeen heet Pleochroisme, en is heel erg bijzonder voor een edelsteen.
Er zijn heel wat edelstenen die transparant geel/groen zijn, maar zeldzaam is een steen die onder licht van kleur veranderd. Er wordt gezegd dat dat een analogie is voor de liefde, want die komt ook niet zomaar in 1 kleur of vorm en wanneer je met liefde iets zeldzaams te pakken hebt, dan weet je dat zonder uitzonderingen. Geef een Alexandriet cadeau om je liefde te laten zien, voor je levenspartner, maar ook voor een kind of ouder bijvoorbeeld. 

Maand: Juli
Edelsteen: Robijn
Kleur: Rood

Betekenis: Vitaliteit

Robijnen zijn een speciale vorm van het mineraal 'corundum' dat normaal Saffier heet, maar vanwege de donkerrode kleur een andere naam kreeg. Deze rode kleur komt van Chroom dat in de Robijn zit opgesloten, en de schitterende rozerode kleur geeft aan de steen. Robijnen die niet genoeg Chroom in de steen heeft, is lichter roze, en wordt dan ook als Roze Robijn verkocht, en zijn wat minder waard dan de donkerrode.
Er is iets speciaals aan Robijnen dat mensen al eeuwen lang aantrekt. Robijnen zuigen het licht op, en reflecteren dit weer in die prachtige rozige kleur en dat is zeker ook een groot deel van de aantrekkingskracht. De meest waardevolle Robijnen zijn de "duifbloed" robijnen, omdat het donkerrode met blauwe ondertonen doet denken aan bloed. Dit bloederige verband zorgt ervoor dat Robijnen staan voor vitaliteit (waarin je bloed een grote rol speelt) en fysieke kracht. Robijnen werden ook in drinkbekers ingelegd, omdat je daarmee proost op gezondheid! Vandaag de dag kun je robijnen cadeau geven wanneer iemand wat energie kan gebruiken, of je hem of haar gezondheid toewenst.

Maand: Augustus
Edelsteen: Peridoot
Betekenis: Schoonheid
Kleur: Licht Groen

Peridoot is altijd geelgroenig, en hoe donkerder de edelsteen is, hoe meer hij waard is. Een donkere steen wordt bepaald door de hoeveel Ijzer in het mineraal zit. Vroegere aantekeningen laten blijken dat de Egyptenaren als Peridoot mijnden op een eiland in de Rode Zee, maar de locatie is verloren gegaan rond 1900. Sindsdoen zijn nieuwe afzettingen en mijnen gevonden met een superhoge kwaliteit peridoot stenen, die groter, gekleurder en donkerder zijn dan de vroegere Peridot edelstenen.

Een van de meest bekende karakteristieken van peridoot is dat de kleur exact hetzelfde is in zowel kunstlicht als zonlicht. Omdat de edelsteen een constante kleur afgeeft, zelfs in het donker, werd hij verbonden met schoonheid, vooral in Egyptische cultuur. De edelsteen kan wel snel breken helaas, ook bij het verwerken in een sieraad en bij het onderhouden. 

Maand: September
Edelsteen: Saffier
Kleur: Donker Blauw
Betekenis: Waarheid

De saffier edelsteen is net als de Robijn een Korund steen, en is transparant (doorzichtig) met een donkerblauwe gloed. Vroeger werden alle blauwe edelstenen simpelweg Saffier genoemd, maar rond 1900 kwamen onderzoekers erachter dat ze samen met de Robijnen bij een eigen soort mineraal familie hoorden. In het Hebreeuws wordt de saffier verbonden met Waarheid en Wijsheid, en werd hij gedragen om te helpen de waarheid te zien. Mozes ontving zijn 10 geboden dan ook op twee tabletten van Saffier, met de teksten erin gegraveerd. Oude Grieken droegen de donkerblauwe edelsteen in Delphi, op zoek naar wijsheid bij het Orakel.

Maand: Oktober
Edelsteen: Toermalijn
Betekenis: Genezend
Kleur: Roze

De Toermalijn is een echte kleurenspecialist, hij kan in zowat alle kleuren voorkomen in de natuur. Omdat geen twee toermalijnen hetzelfde zijn, werden ze vaak voor andere edelstenen aangezien, zoals smaragden, saffieren of robijnen. Sterker nog, in de Britse kroon zou een robijn verwerkt zitten, die eigenlijk een rode Toermalijn is! Door de rozige, rode kleur wordt het verbonden met vitaliteit en genezing, en ook spirituele genezing. Misschien leeft de koningin van Engeland daarom wel zo lang... 

Maand: November
Edelsteen: Citrien
Betekenis: Vreugde
Kleur: Oranje/Geel

Citrien is een van de meest zeldzame vormen van Kwarts die voorkomt in de natuur, en wordt alleen gevonden in Spanje, Hongarije en een deel van Schotland. Toch is de tweede populairste kwarts steen in sieraden geworden, na Amethist. Juweliers verhitten zelfs wat lage kwaliteit Amethisten of Rookkwarts om de kleur te veranderen in die gele kleur van Citrien. De populariteit is vooral omdat er maar zo weinig goudgele edelstenen bestaan, en die worden dan weer in verband gebracht met de kracht van de zon. Citrien wordt gezien als een positieve invloed op je humeur! 

 

Maand: December
Edelsteen: Blauw Zirkoon
Betekenis: Vriendschap
Kleur: Blauw-Groen

Deze blauwgroene edelstenen zijn perfect om negativiteit te verwijderen, meer geluk in je leven te krijgen en om je te helpen met spirituele energie en heling. De steen op zichzelf is niet zo'n zeldzaam kristal en is daarom vaak wat beter betaalbaar dan andere edelstenen.