Parels als Moederdag Cadeau

 

Parels: Het Perfecte Cadeau voor Moederdag

De lente is aangebroken, en dat betekent dat Moederdag al bijna is! En terwijl mama altijd handgemaakte kaarten en knutselprojecten zal waarderen, zou je dit jaar iets kunnen geven dat jouw moeder echt laat zien hoeveel ze voor jou betekent. Parels zijn een perfecte keuze, en zorgen 100% zeker voor een lach op haar gezicht. En het is nooit te vroeg om het perfecte cadeau te plannen.
Als je nog nooit parels hebt gekocht, maak je geen zorgen - het is simpel een kwestie van smaak! De waarheid is dat naast de bekende eenvoudige witte, roomkleurige parels ook een aantal andere kleuren zijn, en ze worden verwerkt in een verscheidenheid aan sieraad stijlen. Dus, de eerste vraag die u zou moeten stellen is over de stijl van je moeder. Als ze niet veel sieraden draagt, dan zou een paar witte parel oorknopjes een mooie start zijn. Ze zijn ook perfect voor moeders met jonge kinderen die zich zorgen kunnen maken over het feit dat kettingen of hangers beschadigd kunnen worden door kleine handjes die graag aan dingen trekken.

Is je moeder het tegenovergestelde is en dol is op veel verschillende sieraden, wees dan niet bang om iets spannends te proberen: misschien een ring of misschien zelfs een barokke parel? Iets in een onverwachte kleur parel - zoals donkergroen of goud - is ook zeker heel erg bijzonder! Het goede nieuws is, dat je moeder elk cadeau van jou zal koesteren, of het nou een beschilderd WC rolletje is, of een elegante parelketting. Maar de parelketting zal nog vele jaren gedragen, vastgepakt en bewonderd worden, terwijl het WC rolletje dan al vergaan is. Wat is er nu leuker dan een cadeau dat voor altijd schittert? 

In de prijs van parels is erg veel variatie. Sommige parels zijn gekweekt, en zijn wat goedkoper, andere zijn super zeldzame parels en worden voor duizenden euro's per parel verkocht. Maar een parel is een natuurproduct, en dat maakt het extra mooi. Is mama geboren in Juni? Dan is het extra leuk, want als geboortesteen voor Juni wordt ook vaak parel gebruikt!


Wat voor parels zijn er allemaal te vinden, welke is de mooiste, de duurste en de bijzonderste?

Zoetwaterparels:

Gekweekte zoetwaterparels zijn parels die worden gekweekt en gemaakt met zoetwatermosselen. Deze parels worden op beperkte schaal in Japan en de Verenigde Staten geproduceerd, maar worden nu bijna uitsluitend in China geproduceerd. De Amerikaanse Handelscommissie vereist dat gekweekte zoetwaterparels worden aangeduid als "zoetwater gekweekte parels" in de handel. De kwaliteit van gekweekte zoetwaterparels wordt geëvalueerd door middel van een gradsysteem van een reeks A-waarden, gebaseerd op glans, vorm, oppervlakte, kleur en of ze bijvoorbeeld matchen (voor oorbellen, of in een geregen ketting). Zoetwaterparels zijn redelijk betaalbare parels, al zijn ze natuurlijk wél prijziger dan glazen kralen of nepparels!

Akoya parels:

Akoya parels zijn een heel stuk duurder, maar dat zijn echte 'pareltjes'
(haha!). Ze komen uit Japan, en het zoutwater parels. Ze worden geroemd om hun witte kleur met rozige ondertonen. Wanneer je er niet in getraind bent, lijken ze op zoetwaterparels, maar ze zijn net even mooier rond, gladder en hebben een betere glans.

Zuidzee Parels:

South Sea Parels zijn de allerbeste op de markt. Ze worden uit een oester met gouden of zilveren lippen geoost (ja, serieus) en worden vooral in Indonesië, Fillipijnen en delen van Australië. Tussen deze parels zitten de grootste parels ter wereld, sommige zelfs wel zo groot als 20mm! Hoe groter de parel, hoe zeldzamer natuurlijk, en dus ook hoger geprijsd. De meesten vallen rond de 8 tot 12 mm.

Zwarte parels:

De meest speciale parel van allemaal, de zwarte parel. Alleen gevonden in zwarte oesters op Tahiti, en best wel zeldzaam. Deze oester kan maar één keer per ongeveer 4 jaar een parel maken, terwijl de witte oesters dat veel vaker kunnen. Je begrijpt dat dat het een stuk moeilijker maakt. Tegenwoordig weten ze in Tahiti ook dat hun zwarte parels de allermooiste zijn, de export van Tahiti bestaat voor 55% uit parels. Ze hebben tegenwoordig langs de kust daar grote kweekvijvers voor deze zwarte parels, waardoor het wel efficienter gaat dan voorheen en er iets meer zwarte parels op de markt komen. De prijs van een échte zwarte parel begint pas ergens bij €60,- voor een enkele parel.

Neppers:

Er zijn natuurlijk genoeg kralen die de look van parels nabootsen, zelfs Swarovski maakt 'nep-parels' met een kern van kristal en daarover een laagje parelmoer. Helemaal niet erg, totdat er handelaars of winkels zijn die proberen ze te verkopen als echte parels met het bijbehorende prijskaartje. Je kunt ze herkennen aan een paar dingen:
Tenzij het Zwarte parels zijn (super zeldzaam!) komen parels alleen in kleuren als wit, roze, zalmkleur en grijzig. Elke andere kleur geeft aan dat ze 'gekleurd' zijn en dus minder waard. Nep parels voelen vaak ook erg glad en warm, terwijl echte parels een beetje schuurpapier achtig voelen, als kalk, en ze voelen koel aan je huid. Een gewone zoetwaterparel wordt ook nog wel eens geverfd in een donkere kleur, omdat ze dan net zwarte parels lijken. Supermooi, maar betaal er niet niet de hoofdprijs voor! Wanneer je twijfelt, laat een (andere) juwelier dan de ketting of de parel onderzoeken.