De beste lengte voor een ketting

Er geweldig uitzien in een ketting, of dat nou een schakelketting, een opvallende hanger of een snoer parels is, zijn 3 dingen belangrijk: je gezicht, nek en lichaamstype.

Als je nu door je sieradencollectie gaat, zou je dan een ketting of een stuk of vijf die je eigenlijk nooit draagt, toch? Laten we eens bedenken waarom dat zo is. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een sieraad gewoon niet meer mooi vind. Misschien was het een rage een paar jaar terug, maar vind je het nu saai. En dan heb je die ketting nog die je gekregen hebt, maar echt niet mooi vindt. Maar, het is waarschijnlijker dat het één van deze twee redenen is:

  1. Het werkt niet zo mooi met je huidige kledingstijl
  2. Het is niet flatterend voor JOU

Hoe zorg je dat je deze fouten niet nog eens maakt, bij het kopen van een sieraad? De opties voor het vinden van de beste ketting lengte vind je in dit artikel. De sieraden industrie heeft standaard kettingen lengtes, meestal vertaald uit de Amerikaanse inches. Vrouwen hebben een hoop opties hier:

 

 

LENGTE STIJL  WAAR? HET BEST GEDRAGEN MET...
35 cm Collar Strak om de nek Open nek kleding zoals scoop necks, V-hals, off-the-shoulder of een boothals
40 cm Choker Strak tegen de onderkant van de nek Bijna alles
45 cm Princess Op je sleutelbeenderen Bijna alles
50 tot 61cm Matinee Tussen sleutelbeen en borsten Zowel casual als zakelijk een goede keuze
70 tot 90cm Opera Op je borsten of 5cm daaronder Hoge halslijn kleding, en avondkleding
90 tot 110cm Rope Geknoopt om op je borst of net eronder te rusten Elegante zakenkleding en avondkleding

Heb je een wat bredere nek, en op zoek naar een kortere ketting, dan kan het zijn dat je zo'n 5cm erbij op moet tellen.

Mannen hebben, helaas, wat minder opties dan vrouwen, en alles werkt goed met een Tshirt of een sweater:

LENGTE WAAR?
45 cm Begin van de nek (bij een kleinere man)
50 cm Sleutelbeen. meest standaard maat voor een man
55 cm Paar cm onder het sleutelbeen, geschikt voor een hanger bij mannen
61 cm Net boven het borstbeen

Steek je nek eens uit

Mannen hebben minder te stellen met hun garderobe keuzes of lichaamstype, dus we hebben hier tips voor dames. Maar mannen, jullie kunnen wel rondhangen en meeluisteren, zodat je nog wat leert over het kopen van een ketting voor je vrouw! Heel erg simpel gezegd, de ketting die je het meeste draagt, is waarschijnlijk de juiste lengte voor je (aangezien die je blijkbaar flatteus staat!). Meet hem helemaal op, en tadaa, je bent er. Maar voor een wat meer bewust proces, denk eens aan je hele lijf - van de vorm van je gezicht tot de grootte van je boezem, je totale lengte en je lichaamstype. Maar... begin met je nek. Alle kettingen komen daarlangs, dus wat daar gebeurt zegt nogal wat. Een nek heeft een lengte en een nek heeft een breedte. Sommige nekken hebben rimpels. Lange nekken kunnen zo ongeveer alles dragen, korte nekken en rimpelnekjes hebben een aantal dingen waar ze op moeten letten, dus niet elke ketting is daar geschikt. En onthoudt naturlijk ooik, er zijn altijd wel uitzonderingen op algemene regels, dus wil je zeker zijn, kun je beter even passen.

Lengtes en Breedtes

Een choker is schitterend op een lange, slanke nek, de zogenaamde "zwanen nek". Een choker op een korte nek kan echter zorgen voor een propjes effect, waarbij hij breder dan lang lijkt. Een brede, korte nek kan beter geen choker dragen, en al helemaal geen brede band choker. Gewoon niet doen, niet eens proberen. In plaats daarvan, kies een ketting van 50 tot 60cm ongeveer; dit zal je nek wat verlengen en het meer zwaan achtig maken. Gerimpelde nekken moeten maar beter ook wegblijven van korte, strakke kettingen. Helaas trekken die de aandacht naar de rimpels. Kies beter voor een langere ketting, misschien met een oogverblindende hanger, die het oog van de kijker afleiden.

Een ander belangrijk deel van je lijf is je bovenlijf. Meestal komt een ketting korter dan 60cm boven je borsten uit, of er net op. Wanneer je langer gaat, zorg dan dat de ketting werd met de lengte van je bovenlijf en je borsten, vooral als je erg kort bent, of wanneer je dikker bent. Veel vrouwen maken de fout om hun lengte niet mee te nemen in de keus van een ketting. Dat is natuurlijk wel logisch omdat vrouwen van een gemiddelde lengte of langer gewoon kunnen dragen wat ze willen (tenzij je erg lang bent, een korte ketting raakt dan wat 'verloren' bij je). Korte dames kunnen echter beter niet een lange ketting nemen, of een heel grof en groot design dragen. Wanneer je 1.60m of kleiner bent, kies dan een ketting die op je sleutelbeen komt, of net daaronder.

Simpelweg: kijk in de spiegel en beslis hoe de ketting op je staat; en als je het zelf mooi vind, draag het!

 

Gezicht

Een laatste factor is de vorm van je gezicht. De meest gebruikte termen zijn ovaal, rond, vierkant of hartvormig. Ovale gezichten kunnen elke lengte van ketting goed hebben (maar wel met inachtneming van je lengte, nek en lichaamsgrootte). Als je een rond gezicht hebt, kun je het beste een wat langere ketting kiezen, met een hanger of bedel. Ideaal iets dat een afslankende "V" creëert, omdat het wegglijdt van je gezicht. Geen ronde choker, want het maakt je gezicht nog ronder. Heb je een hartvormig gezicht, dan is het precies andersom: het ronde van een strakke choker maakt de hoekigheid van je gezicht minder. Lange vierkante gezichten ook!

Dus, chokers zijn voor veel gezichten een goede optie. Maar wat nou als je altijd coltruien draagt? Dan is een choker niet echt iets voor jou. Bij het kiezen van een ketting, moet je dus ook rekening houden met de kleding die je draagt.

Je garderobe

Jouw kledingkast is ook erg belangrijk bij het kiezen van de juiste ketting. Laten we eens blijven bij de coltruien als een voorbeeld. Lange, 'rope' kettingen of kralen zien er fantastisch uit bij een coltrui, maar als je kort bent, of niet zo slank, dan weer niet. Als je besloten hebt wat je wilt dragen die dag, zorg dan dat de ketting lengte die je kiest ook bijdraagt aan je look, en het nog mooier maakt!

Er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je jezelf wilt opleuken met een ketting. We hebben het al gehad over je nek, gezicht, en lichaamstype en een beetje over de kledingkeuze en hoe die allemaal beinvloeden wat de ideale lengte van een ketting is. Al dat plannen en rekening houden, ook wat saai. Wanneer je een ketting vind die je écht helemaal 'the bomb' vindt, en past bij jouw stijl, maar toevallig niet je lichaamslengte... dan kun je ook kiezen hem gewoon toch te rocken natuurlijk.