Bedeltje maken van een Kraal

Ik laat je zien hoe je een bedeltje maakt van een kraal die je mooi vindt, zodat je voortaan je eigen bedelarmbanden kunt maken. Of hangertjes voor aan je ketting, mag je lekker zelf weten.

Je hebt een paar dingen nodig: 2 tangetjes, een metalen stokje, een mooie kraal en een ringetje, zoals op de foto. Voor de tangetjes, één rondbek tangetje en twee platbek tangetjes. Ik werk zelf alleen met echt zilver of goud, maar de metalen stokjes kunnen van elk soort metaal zijn natuurlijk. Verzilverd, staal, koper, verguld, wat je maar kunt vinden. Het moet wél een stokje zijn met aan 1 kant een platter stukje, zodat de kraal daar stopt. Je kunt ze gewoon zo kopen, maar zelf maken kan ook. Dat is wel een beetje lastiger en niet voor een beginner, dus dat komt later wel. Ik heb hier een 6mm kraal van Swarovski, in de kleur Smaragd, die ik als bedel wil gebruiken aan een armband.

van links naar rechts: stokje, kraal, ringetje, rondbektang, platbektang

Steek het stokje (een stift heet dat) door de kraal. Kijk of het platte stukje groot genoeg is om de kraal tegen te houden er aan de andere kant weer af te vallen! Sommige kralen hebben een heel groot gat, je kraal valt er dan gewoon weer af als het eindstukje niet breed genoeg is.

Steek de stift door het gat van de kraal

Pak nu het stokje (de stift) vast precies boven de kraal met je rondbek tang. Hou hem daar stevig vast, en buig met je vingers de zilveren stift in een hoek van 90° over het tangetje, zoals in de foto hieronder.

buig de stift in een hoek van 90°

Draai je rondbek tang zodat je het lange rechte stuk vasthoudt, precies na de bocht die je net gemaakt hebt. Tijd om het zilver over de ronde pootjes van de tang de andere kant op te buigen. Lastig uitleggen, maar beter te zien in foto 4. In de volgende foto, 5 dus, zie je het zonder een tangetje. Je hebt nu twee bochten in het zilver gemaakt. Pak het zilveren stokje weer vast met je tang, en draai het stokje helemaal door naar de andere kant, onderlangs (foto 6).
Belangrijk om hier op te merken: Je gebruikt de tang niet om te buigen, maar je buigt het zilver met je vinger óm de tang heen. De tang dient hier alleen als een mal, waar je het rondje omheen kan vormen. Na wat oefenen zul je voelen wat ik bedoel. Foto 7 laat zien hoe het er nu uit moet zien.

Belangrijk om hier op te merken: Je gebruikt de tang niet om te buigen, maar je buigt het zilver met je vinger óm de tang heen.

De tweede tang, de platbek, komt nu in het spel. Pak met de ronde tang in de cirkel die je gemaakt hebt, en pak het uiteinde van het stokje met je platte tang vast. Draai nu het stokje over de voorkant heen, half rond. Half, want in één keer lukt niet 😉 Zie foto 8. In de negende foto zie je hoe dat eruit ziet zonder alle afleiding van de tangen in de foto. Pak het uiteinde van de stokje weer vast, en draai nog een halve slag rond. Nu moet het er uit zien als in de tiende foto. De kraal kan er nu niet meer af, maar het is nog niet zo mooi afgewerkt natuurlijk. Dit is ook de techniek die ik in de onbreekbare ketting gebruikte om kralen aan elkaar te rijgen.

Tijd om door te blijven draaien, tot het stokje ‘op’ is en je een mooi spiraaltje hebt gedraaid boven de kraal. Gebruik je plat tangetje (met een spits puntje zodat je tussen de kraal en het gevormde cirkeltje kunt) om het uiteinde van het zilver helemaal netjes in te stoppen en wat aan te knijpen. Zo heb je geen scherpe stukjes aan je bedel later, waar je mee aan je trui kan blijven hangen.

Onderstaande fotootjes laten zien hoe het er van achter uit ziet. Zie je het einde van de het stokje zitten? Van de zijkant zie je goed hoe de hele spiraal is opgebouwd. Dit is een bedel die echt niet meer stuk kan, tenzij je het kristal zelf in 1000 stukjes laat vallen.

Tadàààà, een kraal met een gat is heeft nu een oogje. Je had er voor je het oogje sloot door de spiraal te maken (foto 7) al een armband schakel door kunnen laten glijden of een sluiting, of zelfs een ketting. Maar nu gebruik ik een ringetje om de bedel af te maken. Zo maak je er een hangertje van, dat aan een ketting of armband gemaakt kan worden. Pak met je platte tang een ringetje vast aan de zijkant van de opening. Die zie je helemaal bovenaan in het midden. Deze ringetjes koop je kant en klaar. Ze heten ‘open oogjes’ in het Nederlands, of een ‘jump ring’ in het Engels. Je kunt ze open buigen, en weer dicht. Zorg dat je een dikke ring koopt, want als je te dun neemt, dan zijn ze niet stevig genoeg voor een sieraad. Ik hou er zelf van minimaal 1mm dik zilver te kopen. Dit ringetje is 4mm aan de binnenkant in diameter, en 6mm aan de buitenkant. Wanneer je in het buitenland deze wilt kopen, dan heb 18 gauge nodig minimaal.

17. Open oogje. De opening zie je bovenin in het midden.

Het openen en sluiten van deze oogjes in niet helemaal intuïtief, dus ik laat even duidelijk zien hoe het wél moet. Trek zeker niet het oogje open door aan beide zijden te trekken, waardoor het een “ei” wordt. Je pakt met je andere platte tang het ringetje vast aan de andere kant van de opening. Dus nu heb je het ringetje tussen TWEE tangetjes vast, elk aan één kant van de opening. Dan draai je de ene tang naar achteren, en de andere tang naar voren toe. Je maakt daardoor de opening groter, maar de uiteindes zitten nog op dezelfde lijn. Een foto zegt meer dan 1.000 woorden, toch? Kijk wat ik bedoel in foto 18!

18. Open het ringetje door met tangetjes één kant naar voren te draaien, en de andere kant naar achteren.

Rijg het oogje dat je aan de kraal hebt gemaakt aan het ringetje, en nu gaan we het weer sluiten, zoals foto 19. Als je het aan een armband wil maken, moet je nu óók de armband eraan rijgen, net zoals de kraal. Pak met de ene tang naast de opening vast, en pak met je andere platte tang de andere kant van de opening vast. Draai nu de uiteindes weer terug naar elkaar. In foto 20 zie je dat ik de uiteindes nét even te ver heb teruggedraaid. Dat doe ik expres, want ik duw ook nog een klein beetje de uiteindes naar binnen naar elkaar toe. Zo zet je wat extra spanning op het ringetje. Als je ze dan na een paar keer heen en weer precies tegen elkaar zet, houdt die spanning het ringetje super strak dicht. De laatste foto, 21, laat zien hoe mooi dicht de ring nu is. Als je hem tegen het licht zou houden, zou er geen licht door de opening schijnen. Zo kun je zien of hij perfect dicht is.

En dan ben je klaar: Een bedeltje gemaakt van je favoriete kraal. Hang hem aan je ketting, of maak er heel veel en hang ze in de schakels van een bedelarmband. Superleuk!

Een bedel van een kraaltje gemaakt.

De allerlaatste foto die ik je wil meegeven, is een complete bedelarmband die ik gemaakt heb op voornamelijk deze manier. Het is even een werkje, maar door deze techniek krijg je een super sterke verbinding, en kan het niet opengaan als je ergens achter blijft hangen. Het kan natuurlijk makkelijker, door niet de spiraal te maken. Dat scheelt je veel werk, maar je eindresultaat is echt van een flink mindere kwaliteit. Wanneer je handwerk levert, zorg dan dat het het beste is dat je maken kunt. Door de bochten af te snijden ben je misschien sneller, maar je sieraden vallen snel uit elkaar.
Deze techniek heet wire wrapping, en dit is een van de simpelste verbindingen.
Mijn bedelarmbanden zijn van volledig echt zilver en alle kralen zijn op deze manier bevestigt. Dat kost natuurlijk wat, en mijn armbanden zijn niet goedkoop. Maar je weet wel zeker dat je een armband koopt die je voor het leven hebt!

door deze techniek krijg je een super sterke verbinding, en kan het niet opengaan als je ergens achter blijft hangen

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *