De duurste parels ter wereld

5. Cowdray Parels

Deze grijze parels zijn een in een schitterend snoer van 42 zoutwater parels verwerkt. Grijze parels zijn zeldzaam, en het vinden avn 42 parels die zo gelijkend zijn, is een erg moeilijke taak. De hertogin van Cowdray heeft deze parels in haar bezit gehad. De snoer is eens veranderd naar 38 parels, waarbij van de andere parels bijpassende oorbellen zijn gemaakt. Ondertussen de zijn de parels weer verenigd in een enkele snoer zoals ze oorspronkelijk waren. In 2002 is deze snoer geveild voor $3.3 miljoen door Christie’s in New York.

4. The Pearl of Lao Tzu; Parel van Allah

De parel van Allah zoals hij vaak wordt genoemd, staat bekend als de grootste natuurlijke parel die er bestaat. Deze unieke, barokke parel is ontdekt in het water bij de Fillipijnen in 1930. Hij is 24cm lang, en weegt zo’n 7 kilo. Hij is eigenlijk best wel lelijk en heeft geen glans, het ziet eruit als een brok vet, maar toch is hij wel $3.5 miljoen waard!

3. ‘Big Pink Pearl’

De originele naam zegt het al, een enorme roze parel! Hij werd ontdekt door een duiker in 1990. Deze Abalone parel heeft een barokke vorm en is vooral bekend van zijn grootte, wel 470 karaat. Hij is roze van kleur, aan de buitenzijde en de binnenkant is heeft meerdere kleuren waaronder zilver, roze, groen en oranje. In 1991 werd de parel geschat op $4.7 miljoen. Hij is nog steeds in bezit van de duiker die hem vond. Deze man, Wesley Rankin, staat bekend als de grootste Abalone parel handelaar ter wereld, en is de eigenaar van het bedrijf “Pacific Coast Pearls”. Deze grote roze houdt hij echter nog eventjes!

2. Baroda Parels

De originele zilveren parelsnoer bestaat uit ongeveer 300 tot 350 bijpassende parels van buitengewone kwaliteit, wat betreft grootte, vorm, kleur, glans en oppervlakkwaliteit. Deze ketting behoorde aan Maharadjah Khande Rao Gaekwad van Baroda. Toen bestond de ketting uit 7 strengen parels. De eigenaar van de originele Baroda parelketting heeft zijn juwelier Cartier 68 van de mooiste en grootste parels van de originele ketting laten uitzoeken.

Daarna zijn deze allerbeste parels verwerkt tot een parelsnoer met 2 strengen.

De parels worden steeds groter naar het midden toe. Zo wordt de opnieuw gemaakte, 2 strengs Baroda Parelsnoer samengesteld uit de meest perfecte bolvormige parels van de originele Baroda parelketting. Ook wordt deze schitterend aangepast aan maat en vorm, waardoor het een van de meest perfect ontworpen parelkettingen ter wereld is . Het is een combinatie van de beste kwaliteit, design en historische herkomst die de gereconstitueerde Baroda parelketting één van de duurste parelkettingen ter wereld heeft gemaakt. Geveild voor maar liefst $7.1 miljoen in 2007.

1. La Peregrina

In het Spaans betekent “la peregrina”, “de reislustige”. Eens stond deze parel bekend als de Phillip II parel en het is de meest begeerde parel ooit. Niet alleen omdat hij erg groot is, wat zeldzaam is, maar ook voor zijn perfecte peervorm en hagelwitte kleur. Deze parel is gevonden door een Afrikaanse slaaf aan de kust van het eiland Santa Margarita halverwege de 16e eeuw. Door deze schitterende vondst kreeg de slaaf zijn vrijheid toen hij hem aan de opzichter gaf. Vanaf daar werd hij naar Spanje gebracht, en aan de toekomstige koning Philip II gegeven. Deze was verloofd met Mary I van Engeland, en hij gaf hem daarom aan haar. Mary droeg de parel als een hanger aan een broche, zoals ook te zien is op vele portretschilderijen van haar.

Na haar dood in 1558 werd de parel teruggegeven aan de kroon van Spanje, waar het onderdeel bleef van de kroonjuwelen voor de volgende 250 jaar. Het werd een van de favoriete versiersels van de Spaanse koninginnen in die tijd. Margaret van Oostenrijk, vrouw van Philip III, droeg de parel bij de viering van het vredesverdrag tussen Spanje en Engeland in 1605. Vele koninginnen hebben het sindsdien gedragen. In 1808 werd de oudere broer van Napoleon, Joseph Bonaparte, de koning van Spanje. Hij regeerde vijf jaren, en toen hij gedwongen werd het land te verlaten na het verlies van de Slag om Vitoria, nam hij sommige van de kroonjuwelen met zich mee, waaronder La Peregrina. De naam van de parel komt ook uit dit tijdperk, “de reiziger”. In zijn testament laat Joseph de parel na aan zijn neef, de toekomstige Napoleon de 3e van Frankrijk. Tijdens zijn verbanning in Engeland verkoopt de keizer de parel aan James Hamilton, Hertog van Abercorn, die hem koopt voor zijn vrouw, Louisa. De parel was erg zwaar en het viel steeds uit de zetting van de ketting. De familie Hamilton heeft de parel tot 1969 in bezit, toen het werd geveild door Sotheby’s in Londen.

Acteur Richard Burton koopt op die veiling de parel voor $37,000, en geeft het aan zijn vrouw, Elizabeth Taylor, als een valentijnscadeau. Richard was gek op die parel, zoals Elizabeth verteld in haar boek. Eens was ze de parel kwijt, en ze wist absoluut niet wat te doen, haar man zou bizar boos worden! Ze heeft een aantal minuten over de grond gekropen om de parel te zoeken, tot ze merkte dat een van hondjes op iets aan het kauwen was. Voorzichtig opende zij de mond van haar hond, en vond daar de meest perfecte parel ter wereld. Godzijdank was hij niet bekrast! Elizabeth Taylor heeft Cartier opdracht gegeven om de ketting opnieuw te maken, en daarbij werd La Peregrina omringd door robijnen, diamantjes en andere parels. In december 2011 is de ketting met deze parel opnieuw verkocht voor een record prijs van $11 miljoen door veilinghuis Christie’s in New York. De waarde van de parel alleen is geschat op $3 miljoen.

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *