Onbreekbare Ketting

Een ketting zelf maken is één van mijn passies. Ik verdien er zelfs mijn geld mee! Mijn hypotheek, kleding voor mijn 3 kinderen, eten: het wordt allemaal verdiend met het maken van sieraden. Het leukste vind ik het maken van een rozenkrans ketting. Niet omdat ik zelf nou zo religieus ben, maar ik vind het vooral heel erg leuk om een ketting te maken die niet alleen mooi moet zijn, maar ook een functioneel doel heeft voor de eigenaar. Een rozenkrans is niet alleen om te dragen, maar vooral om mee te bidden. De eigenaar van een rozenkrans heeft dus de ketting vaak in zijn of haar handen, en laat die steeds rondgaan. De ketting moet dus veel steviger zijn dan een gewone ketting, die je alleen maar draagt!

In deze post laat ik je zien hoe ik mijn rozenkransen maak, zodat ze nooit stuk kunnen gaan. Daarna zul je vast ook snappen waarom de rozenkransen die ík maak, een stuk prijziger zijn dan kettingen die veel minder stevig zijn.

Het probleem

De goedkopere kettingen die je overal kunt bestellen, hebben na elke kraal een oogje. Dit kan gemaakt zijn van elk soort metaal, maar in mijn voorbeeld gebruik ik echt zilver. Dit oogje steekt uit het gat van de kraal. Die haken steeds in elkaar, en zo krijg je een lange ketting.

Dit ziet er netjes uit, en het lijkt heel okay om de andere kralen ook aan beide kanten zo’n oogje te maken, en ze aan elkaar te schakelen. Toch?

Geef eens een ruk aan een ketting die zo gemaakt is. Omdat een kind aan je ketting blijft hangen, of omdat je zelf ergens achter blijft hangen. Wat gebeurt er dan met deze oogjes?
Die buigen open en de ketting breekt dan dus! Jammer, want met deze mooie kralen van Labradoriet en echt zilver, is de ketting niet goedkoop. En wel stuk…

De onbreekbare ketting maken

Gelukkig kan het ook anders, alleen kost dat wel extra werk en wat extra metaaldraad. Maar daardoor wordt je kraalwerk van stukken betere kwaliteit en kun je met een geruster hart je sieraden verkopen of zelf dragen. In de foto’s hieronder zal ik het uitleggen, hoe je dit precies doet.

  1. knip een stuk zilverdraad af. Ik gebruik hier 0.8mm dik zilverdraad van Bijou Moderne
  2. buig het draad in een hoek van 90 dragen
  3. draai het kortste stuk om een rondbektang heen, tot de draad ongeveer 3/4 van een cirkel heeft gemaakt.

4. draai het draad helemaal door, zodat je een mooi oogje hebt
5. draai het draai nu om het stokje heen, een halve slag
6. draai het verder en verder, tot het draad op is.

Zorg dat het zilverdraad mooi blijft aansluiten. Als je het te lang had gemaakt, knip je het na 2 of 3 keer rond het stokje gaan gewoon af.

7. Mooi Oogje dat nooit kan breken!

Zie het mooie oogje! En doordat je het metaal een paar keer rond zichzelf draait, kan het absoluut niet meer los gaan. Een extra voordeel is, dat het zilver “werk hard” wordt. Door het draaien, verandert de structuur van het zilver echt, zodat het super springveer hard wordt.

Kralen rijgen

Nu heb je 1 kant af, maar de andere kant moet ook nog. Rijg de kraal op het stokje, en begin dezelfde draai te maken. Enige verschil is dat er nu een kraal onderaan het stokje zit.

8. Draai weer het zilver 3/4 rond het tangetje.
9. Draai het zilver helemaal verder
10. Draai het zilver rond het stokje, tussen oogje en kraal in.

Nu moet je een beetje uitkijken. Bij een simpele glazen kraal, kun je best het draad tussen het oogje en de kraal persen. Maar als de kraal een edelsteen is, of Swarovski kristal, is het gevoelig voor druk, en kan het barsten als je te hard het draad er tussen perst.

11. Beide kanten netjes een oogje dat nooit los kan.

één voor één

Nu is het zaak om alle kralen als een snoer aan elkaar te maken. Je kunt alle kralen zo los doen, en ze verbinden met ringetjes. Maar die ringetjes kunnen dan weer opengaan als een ruk wordt gegeven. Al zijn die ringetjes vaak al wel een heel stuk steviger. Toch is het niet de beste, stevigste manier. Nu je de eerste kraal hebt, zijn de anderen tijdens het wire wrappen (zo heet dat draaien met metalen draden) eraan te maken. Er is alleen een extra stapje tussen nu. In de foto’s hieronder zie je steeds weer hoe dat moet.

12. Start weer met eenzelfde lengte zilver en draai een hoek van 90 graden en daarna de volle cirkel zoals je eerst deed.
13. Voordat je de cirkel voorgoed sluit, door hem om het stokje te draaien, haak je nu de oogjes van de vorige kraal en het nieuwe oogje in elkaar.
14. Nu ga je door zoals je eerder ook al deed, door het draad om het stokje te draaien, tot je 2 a 3 keer rond geweest bent.

Nu kun je de kraal er op rijgen, en de andere kant af te maken zoals je in stap 8, 9 en 10 ook al deed. Maak de ketting zo lang als je zelf wilt nu, door steeds nieuwe zilveren draden en kralen eraan te maken.

15. Alle kralen van Labradoriet gelinkt met zilver

unbreakable!

De armband in het foto 15 is compleet onverwoestbaar. Alle kralen zijn veilig aan beide kant een paar keer gedraaid. Alleen als de kralen breekt, kunnen ze nu nog van het stokje af. Super stevig!

Het is alleen wel even een extra werkje, elke kraal zo vast zetten. Voor een armband, zoals in de foto, valt het nog wel mee, maar in een rozenkrans zitten zo’n 60 kralen. Die moeten allemaal op deze manier vast gezet worden. Dat is op twee manieren kostbaar. Ten eerste kost het meer tijd, en ten tweede kost het ook meer zilver, want omdat je het om zichzelf heen draait, heb je langere stokjes zilver nodig. De kwaliteit van het sieraad is echter stukken hoger nu, en dat is toch ook iets om trots op te zijn. Een klant is ook bereid meer te betalen voor een sieraad dat met de hand is gemaakt, met goede technieken.

Deze armband heb ik afgemaakt met een leuke handgemaakte sluiting, ook van zilverdraad gemaakt. Wil je weten hoe ik die zelf gemaakt hebt, kijk dan even hoe ik dat gedaan heb: Sluiting Armband Zelf Maken.

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *