Zilveren Sluiting Doe-het-Zelf

In het vorige bericht liet ik je zien hoe je kralen zo aan elkaar kunt verbinden, dat de ketting onbreekbaar wordt. Nu laat ik je zien hoe je die sluiting kunt maken, want die is ook handgemaakt. Het is een S sluiting, die in een ring haakt, en zo de armband sluit. Het lijkt misschien niet makkelijk, maar hij is zeker niet moeilijk!

nodig

  • 1mm dik zilver (.925 zilver)
  • 0.2mm dik zilver (.925 zilver)
  • rondbek tang
  • aambeeld of plat stuk staal
  • hamer
  • sluitringetje van zilver

In nederland koop ik mijn zilver het liefste bij Bijou Moderne BV, via hun webshop. Ik heb zelf een bedrijf, en zij zijn een flinke groothandel, en de prijs is dan beter dan via een kleine winkel natuurlijk. Laat het me vooral weten als jij ook leuke adresjes binnen Nederland hebt voor het inkopen van zilverdraad en dingetjes als echt zilveren oogjes.

knippen & smelten

Eerst knip je twee stukken zilver af, ongeveer 5cm per stuk. Ik heb zilver van 1mm dik (op een rol). Aan beide kanten van het zilver smelt ik een bolletje. Dit kun je doen met een toorts, maar het kan ook met zo’n klein butaan Creme Brulee toortsje. Een latere post zal ik laten zien hoe je dat kunt doen. Je hoeft het niet te doen, maar het ziet er wat netter uit als je bolletjes aan het einde hebt. Door het verwarmen van het zilver, wordt bruinig en zwart, dus dat moet je even schoonmaken met een schuurpapiertje of door het in zuur te gooien.

vormen van het zilver

Eén van de stukjes pak je nu met je rondbek tang, en dat buig je direct naast een bolletje in een bijna rondje, zoals op de foto hieronder. Het tweede zilveren draad buig je daarom heen, zodat het in elkaar valt. Als een soort van Russische nesting dolls. Ik vind het zelf het makkelijkste wanneer ik de tweede met mn vingers buig, en steeds even pas of het al goed in elkaar valt. Het zilver is nu nog zacht en makkelijk buigbaar, omdat het bolletje smelten het zilver flink heeft verwarmt. Dat maakt zilver zacht en beter om mee te werken.

Op dit moment knip je een flink stuk van het dunne zilver af. Ik doe het ondertussen op gevoel, maar rond de 60-70cm heb je wel nodig. Dit dunne zilver is echt dun, slechts 0.2mm dik. Ietsje dikker mag ook, maar je wilt er per slot van rekening mee weven, dus zeker niet te dik. Start met dit rond de binnenste lus te draaien een paar keer, zodat het vast zit. Je moet dit echt zien als een soort naaien met zilver.

Als je de foto goed bekijkt, zie je dat ik begonnen ben met 3 keer rond de binnenste lus te draaien, vanaf het gesmolten bolletje. Daarna ga je 2 keer rond allebei de dikke zilveren stukken. En dan weer 3 keer alleen rond de binnenste lus. In de bovenstaande foto ben ik daar gestopt, maar dit is het patroon wat ik deze keer volg: 3x rond een enkele dikke draad en dan 2x rond allebei, en weer terug naar 3x rond de enkele, en weer 2x allebei, etc.

In de foto hieronder zie je hoe dat eruit ziet als je een stukje verder weeft.

Nog lang niet klaar, we weven nog een stukje verder, voor we de dikke draden verder buigen in de S sluiting. Gewoon op hetzelfde patroon verder gaan!

Op dit moment moeten we de sluiting verder gaan vormen, voordat we verder weven. De eerste draad vorm je helemaal in een lus, maar niet zover als de lusjes onderaan hebben. Dit deel van de sluiting moet namelijk wel een beetje open blijven, zodat je het in het ringetje kunt steken als je de armband of ketting dicht wilt maken. Niet te ver open houden, want dan kan het slotje super makkelijk open terwijl je het draagt. Het heeft weinig zin een onbreekbare ketting te maken, en er dan een slotje op maken dat makkelijk open gaat…
Buig de andere zilveren dikke draad ook erom heen, zodat de S echt onstaat. En weef verder met de dunne draad, zodat je een stevig geheel krijgt. Door het aan elkaar weven van de twee dikke draden, krijg je een super stevig geheel namelijk.

De sluiting is al bijna klaar. Ik heb het dunne zilverdraad helemaal opgeweven, en het uiteinde met een tangetje strak rond de dikke zilveren basis draden geknepen. Vorm de basis draden een beetje mooi, zoals in het voorbeeld. Je ziet dat er maar een kleine opening is (roze cirkel), waar het ringetje doorheen moet voor het sluiten.

Het zilver is ondertussen ook niet meer zo zacht als het eerst was. Dat komt omdat we het steeds heen en weer gefriemeld hebben, en steeds kleine stukjes gebogen hebben. Daarmee maak je zilver (en elke metaal) hard. In het engels wordt dat “work harden” genoemd. In het Nederlands heet dat koud vervormen.
Wel praktisch voor een slotje, dat het niet snel verbuigt en openbuigt. Om te zorgen dat het zilver nog even wat harder wordt, hamer ik het op mijn mini aambeeldje (een vlak stuk staal werkt ook). Ik gebruik een goudsmid hamer, maar een hamer van huid of plastic werkt ook. Leg de sluiting op het aambeeld, en geef het overal een paar tikken met de vlakke kant van de hamer. Je ziet in het plaatje hieronder dat de gesmolten bolletjes platter zijn geworden, en het zilveren weefsel wordt meteen mooi ingeklonken.

Samen met een zilveren ringetje, wordt dit een mooie sluiting aan een armband of een bijzondere ketting. De sluiting is erg stevig, door het hameren en het weven. Het mooiste is dat hij volledig met de hand is gemaakt!

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *