Zoetwater parels, uniek en betaalbaar

Hoewel zoetwaterparels de meest geproduceerde parels ter wereld zijn, hun unieke vorm en de grote verscheidenheid aan kleuren maken ze ontzettend favoriet bij ontwerpers. Hun betaalbare prijs en luxe uitstraling zorgt ervoor dat shoppers er ook heel erg blij van worden! De vorm van een zoetwaterparel kan heel erg variëren, van erg barok (dat betekent dat ze heel erg grillig zijn en gekke vormen hebben) tot bijna perfect rond, zoals een Akoya parel bijvoorbeeld. De prijs is wel leuker dan die van een Akoya parel, echter.

Verschil met andere typen parels

Het meest bekend om hun soms vreemde vormen en grote verscheidenheden aan maten en kleuren, is het karakter van een zoetwaterparel vooral te vinden in zijn mooie glanzende oppervlak, de textuur daarvan en de warmte van zijn glans. De glans van een hoogwaardige zoetwaterparel heeft meestal niet de haast metalige afwerking in akoya parels, en worden gewaardeerd op een andere kwaliteitsschalen. Interessant weetje, een enkele zoetwaterparel mossel kan zo’n 20-25 parels per schelp maken! Dat terwijl zoutwaterparels in oesters groeien, en die kunnen maar zo’n 2-3 parels per keer maken. Daarin zit ook direct het prijsverschil, een zoetwaterparel is wat makkelijk te oogsten en te verkrijgen.

Welke kleuren en vormen zijn er allemaal?

Omdat er zoveel meer kleuren zijn voor zoetwaterparels dan andere parels, is de zoetwaterparel vaker gebruikt in ontwerpen van designers die wat uitbundiger kleurtjes waarderen. In aanvulling op de traditionele witte parel, komen deze in bijna een regenboog van zachte kleuren, zoals lavendel, elke kleur roze, bruin, crème, zalmkleur en alles daartussenin. Wel altijd in een pastel kleurtje, omdat de mossel het wel moet maken met witte kalk. De vormen kunnen bijna rond zijn, maar ook een aardappelvorm, een knoopje, rijstkorrel vorm is mogelijk. Zelfs een soort muntjes (mentosvormpjes) kunnen, of parels die wel door een picasso gemaakt lijken te zijn door hun frivole uitstekels. Een perfect ronde zoetwaterparel is bijzonder zeldzaam, en daarom ook stukker duurder dan een vrolijk gevormd aardappel pareltje. Qua maat kun je vanaf 2mm (ieniemienie pareltjes) tot aan 15mm (knotsen van parels).

Waar komen ze vandaan?

Zoetwaterparels worden gemaakt in mosselen, de Hyriopsis cumingi (driehoekige schelp) and Hyriopsis schlegeli (Biwa schelp) in China, in -de naam zegt het al- zoet water, zoals meren en rivieren. Ook in Amerika worden best wat parels gekweekt in de Mississippi, maar de meesten komen uit China, zo’n 99% van de parels die wereldwijd verkocht worden komen daar vandaan.

Bij zoetwaterparel boederijen, wordt in elke mossel ongeveer 24 tot 32 heel kleine stukjes mantelweefsel ingebracht met chirurgische precisie. Een mossel reageert op die vreemde voorwerpen in zijn binnenste door die stukjes meteen te gaan inkapselen met parelmoer. Eigenlijk als een soort beschermingsmechanisme, maar hij maakt er iets heel moois van! Steeds weer plaatst de mossel weer een dun laagje parelmoer op die kern, en zo groeit de parel. Dit duurt zo’n 2 tot zelfs 7 jaar, voor de parel af is. Er worden wel tegelijktijd dus zo’n 24 parels per mossel gemaakt.

Na het oogsten, worden de parels heel zorgvuldig gesorteerd op grootte, vorm, kleur, en kwaliteit, en ook wordt er geprobeerd om meerdere parels te matchen, zodat je ze kunt verwerken in een sieraad met meerdere parels die er het zelfde uit zien. Als het sorteren klaar is, komen sommige bijzondere parels los op de markt, en anderen worden per streng verkocht. Die zijn dan vaak al bij elkaar gezocht op dezelfde kleur en grootte en vorm.

Hoe zeldzaam en waardevol zijn zoetwaterparels?

We hebben net uitgelegd dat zoetwaterparels de meest ‘gewone’ parel is, maar heel erg ronde en zoetwaterparels met een mooi ‘luster’ zijn nog steeds erg moeilijk te vinden. Deze meest waardevolle parels worden gebruikt bij de duurdere juweliershuizen en ontwerpers en brengen nog steeds een hoop geld op.

Welke factoren zijn belangrijk bij een parel?

Er zijn 5 belangrijke onderdelen waarop een parel kan worden beoordeeld, die hieronder staan uitgelegd:

Glans

De Glans van een zoetwaterparel is de meest belangrijke voor de beoordeling van de waarde. Deze wordt ook wel Luster genoemd (waar ook het woord luisterrijk vandaan komt).

Een lage glans betekent dat het pareloppervlak er krijtachtig uit ziet, dof en een kleur van melk. Een hoge glans reflecteert de parel licht en geeft een spiegelachtige reflectie, alsof er een laagje over ligt.

Vorm

Na de glans is de vorm van een zoetwaterparel een belangrijke factor in de waardebepaling. Een rondere parel is waardevoller. Er worden verschillende termen gebruikt om te vertellen wat de vorm van de parel is: rond, bijna rond, rondachtig, eivormig, ovaal, rijstvormig, aardappel, barok, coin…

Kleur

Parels vindt je in veel kleurtjes, zoals hierboven al aangegeven. De natuurlijke kleuren zijn het bekende wit, cremekleurig, roze, paars en goud. Zwart bestaat niet als natuurlijke kleur voor zoetwaterparels en parels die wel zo donkerpaarsig zwart zijn, worden gekleurd met verf. Heel mooi, maar niet ‘natuurlijk’, en dus ook minder waard.

Oppervlak

Vlekjes op de parel verminderen de waarde van de parel flink. De glans wordt daar onderbroken en een doffe, ruw voelend vlekje ontsiert de parel. Hoe minder vlekken, hoe waardevoller de parel natuurlijks is. De vlekjes kunnen ook oneffenheden of zichtbare inkepingen op het oppervlak zijn. Ze maken ook elke parel uniek. Parels zonder zichtbare oneffenheden zijn extreem zeldzaam, en daarom ook flink waardevol.

Grootte

Een grote parel heeft ook een grotere waarde. Je kunt je voorstellen dat je voor een grote parel ook een grotere mossel nodig hebt, maar het kost de mossel ook meer tijd om al die laagjes op elkaar te produceren om de parel groter te maken. Een gemiddelde parel duurt meestal zo’n 2 a 3 jaar om te maken, maar een grotere parel duurt zo’n 6-7 jaar. Gemiddeld is een zoetwaterparel rond de 6 of 7 millimeter in doorsnee, op het dikste punt gemeten.

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *